1. Σκοπός, πεδίο εφαρμογής 

    1.1. Σκοπός

    Ο σκοπός της παρούσας Πολιτικής Προστασίας Παιδιών («Πολιτική») της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «ΚΕΘΕ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ» («ΚΜΙ») είναι να παρέχει ένα πλαίσιο για να διασφαλιστεί ότι τα προγράμματα της ΚΜΙ σχεδιάζονται και εφαρμόζονται με γνώμονα το συμφέρον του παιδιού. Συγκεκριμένα, στοχεύει να διασφαλίσει ότι τα παιδιά προστατεύονται από κάθε μορφή βίας, κακοποίησης, εκμετάλλευσης και παραμέλησης σε όλα τα προγράμματα της ΚΜΙ, ότι οι προληπτικές ενέργειες ιεραρχούνται κατά προτεραιότητα και ότι διασφαλίζεται η λογοδοσία.

    1.2. Πεδίο εφαρμογής

    Η παρούσα Πολιτική ισχύει για όλο το προσωπικό της ΚΜΙ, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού, των ασκούμενων, των συμβούλων και των εθελοντών σε οποιοδήποτε επίπεδο και σε οποιαδήποτε τοποθεσία. Επιπλέον, η παρούσα Πολιτική ορίζει επίσης τι αναμένεται από τις ομάδες, τους συνεργάτες, τις επαφές, τους προμηθευτές και τους εργολάβους της ΚΜΙ όσον αφορά την προστασία των παιδιών και την αναφορά υποψιών βίας, κακοποίησης, εκμετάλλευσης και παραμέλησης παιδιών σε όλα τα προγράμματα που συνδέονται με την ΚΜΙ.  

    2. Λεπτομέρειες εγγράφου

    2.1. Ιστορικό

    Η KMI αναγνωρίζει ότι όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα προστασίας από τη βία, την κακοποίηση, την εκμετάλλευση και την παραμέληση, όπως ορίζεται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

    Η KMI στοχεύει να διασφαλίσει ότι η αρχή του «συμφέροντος του παιδιού», όπως περιγράφεται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, καθοδηγεί όλες τις αποφάσεις που σχετίζονται με τα παιδιά που εξυπηρετούμε και με τα οποία αλληλεπιδρούμε σε όλα τα περιβάλλοντα. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από την εθνικότητα, το μεταναστευτικό καθεστώς, την αναπηρία, τον πολιτισμό, την εθνικότητα, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τις θρησκευτικές ή πολιτικές πεποιθήσεις, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, το οικογενειακό υπόβαθρο, το ποινικό μητρώο, τη σωματική ή ψυχική υγεία ή οποιονδήποτε άλλο λόγο διάκρισης.

    Η ΚΜΙ αναγνωρίζει ότι τα παιδιά μπορεί να έχουν αυξημένη ευαλωτότητα στη βία, την κακοποίηση, την εκμετάλλευση και την παραμέληση λόγω της εξάρτησής τους από άλλους και της έλλειψης ίσης εξουσίας με τους ενήλικες. Επιπλέον, τα παιδιά μπορεί να έχουν ιδιαίτερες ανάγκες με βάση την ηλικία, το φύλο, την αναπηρία και άλλους παράγοντες.

    2.2. Οι ενέργειές μας

    Η ΚΜΙ έχει δεσμευτεί να προστατεύει τα παιδιά με τα ακόλουθα μέσα.

    Ευαισθητοποίηση: Η ΚΜΙ θα διασφαλίσει ότι όλο το προσωπικό, οι ομάδες, οι συνεργάτες, οι επαφές, οι προμηθευτές και οι εργολάβοι της ΚΜΙ γνωρίζουν τον κίνδυνο βίας, κακοποίησης, εκμετάλλευσης και παραμέλησης κατά των παιδιών, τη σχετική νομοθεσία, καθώς και τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα παιδιά, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο αναμένεται να αλληλεπιδρούν με τα παιδιά και τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που υποψιαστούν, παρατηρηθούν ή αναφερθούν τυχόν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια ενός παιδιού.

    Η παρούσα Πολιτική θα πρέπει να κοινοποιείται σε όλο το σχετικό προσωπικό, τις ομάδες, τους συνεργάτες, τις επαφές, τους προμηθευτές και τους εργολάβους μέσω ποικίλων προσεγγίσεων, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης σε εισαγωγικές ή/και ενσωματωμένες πρακτικές, διαδικτυακών εκπαιδευτικών συνεδριών και της ενσωμάτωσης σε εργαλεία προγραμματισμού σε όλους τους τομείς. Πριν από την έναρξη της απασχόλησης στην ΚΜΙ, τα άτομα υποχρεούνται να πιστοποιήσουν ότι έχουν διαβάσει και κατανοήσει την παρούσα Πολιτική, η οποία θεωρείται αναπόσπαστο μέρος όλων των συμβάσεων εργασίας.

    Η ΚΜΙ θα διασφαλίσει ότι ενημερώνει όλο το προσωπικό για την Πολιτική.

    Πρόληψη: Η ΚΜΙ θα πρέπει να διασφαλίζει ότι όλα τα μέλη του προσωπικού, οι ομάδες, οι συνεργάτες, οι επαφές, οι προμηθευτές και οι εργολάβοι της ΚΜΙ που αλληλεπιδρούν με παιδιά θα εφαρμόζονται μέτρα προστασίας. Τα μέτρα προστασίας περιλαμβάνουν συστηματικό έλεγχο με προηγούμενους εργοδότες για να διασφαλιστεί ότι οι πιθανές προσλήψεις δεν αποτελούν απειλή για τα παιδιά, επιβεβαίωση από το προσωπικό ότι δεν έχει βλάψει παιδιά στο παρελθόν, ευαισθητοποίηση σχετικά με την προστασία των παιδιών για όλο το προσωπικό και διεξαγωγή αναλύσεων κινδύνου για όλα τα προγράμματα της ΚΜΙ και ανάπτυξη σχεδίων δράσης για προγράμματα βελτίωσης της προστασίας των παιδιών. Επιπλέον, περιλαμβάνει τη διασφάλιση της συμμετοχής των παιδιών στις αποφάσεις που τα επηρεάζουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό και τη συστηματική υιοθέτηση φιλικών προς τα παιδιά προσεγγίσεων που είναι εύκολα κατανοητές και προσβάσιμες στα παιδιά.

    Αναφορά: Η ΚΜΙ θα πρέπει να διασφαλίζει ότι όλα τα μέλη του προσωπικού, οι ομάδες, οι συνεργάτες, οι επαφές, οι προμηθευτές και οι εργολάβοι αναφέρουν τυχόν ανησυχίες σχετικά με βία, κακοποίηση, εκμετάλλευση ή παραμέληση παιδιών, έχουν γνώση και πρόσβαση σε κατάλληλους μηχανισμούς παραπομπής και είναι σαφείς σχετικά με τα βήματα που πρέπει να λάβουν όταν προκύπτουν ανησυχίες σχετικά με βία, κακοποίηση, εκμετάλλευση ή παραμέληση παιδιών. Ανταπόκριση: Η ΚΜΙ θα διασφαλίσει ότι λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για την υποστήριξη και την προστασία των παιδιών σε περίπτωση που προκύπτουν ανησυχίες σχετικά με πιθανή βία, κακοποίηση, εκμετάλλευση ή παραμέληση. Αυτό περιλαμβάνει την εφαρμογή αποτελεσματικών διαδικασιών έρευνας, την υποστήριξη των θυμάτων, όπως αρμόζει, και την λογοδοσία των ατόμων.  

    2.3. Κατευθυντήριες αρχές πολιτικής

    Αρχή 1: Μηδενική ανοχή στη βία, την κακοποίηση, την εκμετάλλευση και την παραμέληση των παιδιών

    Η ΚΜΙ έχει μια προσέγγιση μηδενικής ανοχής στη βία, την κακοποίηση, την εκμετάλλευση και την παραμέληση των παιδιών. Η βλάβη των παιδιών μέσω βίας, κακοποίησης, εκμετάλλευσης ή παραμέλησης θα οδηγήσει σε ποινικές, αστικές ή/και πειθαρχικές κυρώσεις. 

    Η ΚΜΙ δεν θα εμπλέκει εν γνώσει της — άμεσα ή έμμεσα — κανέναν που θέτει σε κίνδυνο τα παιδιά. 

    Η ΚΜΙ προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους βίας, κακοποίησης, εκμετάλλευσης και παραμέλησης που σχετίζονται με τα προγράμματά της και να διασφαλίσει ότι το προσωπικό, οι συνεργάτες, οι εργολάβοι και οι προμηθευτές της κατανοούν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους βάσει αυτής της Πολιτικής. 

    Αρχή 2: Αναγνώριση του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού

    Η ΚΜΙ δεσμεύεται να υπερασπίζεται τα δικαιώματα του παιδιού. Σε όλες τις ενέργειες που αφορούν παιδιά ή αφορούν τη συμμετοχή παιδιών, το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού πρέπει να αποτελεί πρωταρχική μέριμνα. 

    Αρχή 3: Οι αποφάσεις που επηρεάζουν τα παιδιά πρέπει να περιλαμβάνουν τα παιδιά

    Η ΚΜΙ θα επιδιώξει να συμπεριλάβει τα παιδιά σε αποφάσεις που τα επηρεάζουν στον προγραμματισμό μας. Αυτό περιλαμβάνει την επικοινωνία με τα παιδιά μέσω διαβουλεύσεων, την παροχή μηχανισμών ανατροφοδότησης και την υποστήριξη των εκπροσώπων τους για να βοηθήσουν στο σχεδιασμό ή την υλοποίηση προγραμμάτων, όπου είναι δυνατόν και σκόπιμο. 

    Αρχή 4: Αξιολόγηση και διαχείριση του κινδύνου και των επιπτώσεων της προστασίας των παιδιών

    Ενώ δεν είναι δυνατόν να εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος βίας, κακοποίησης, εκμετάλλευσης και παραμέλησης κατά των παιδιών, ο προσεκτικός σχεδιασμός και η παρακολούθηση μπορούν να εντοπίσουν, να μετριάσουν, να διαχειριστούν και να μειώσουν τους κινδύνους για τα παιδιά που ενδέχεται να σχετίζονται με οποιονδήποτε τρόπο με τα προγράμματα ΚΜΙ. Η Κ ΜΙ θα λάβει όλα τα εύλογα μέτρα για να δημιουργήσει συστήματα και περιβάλλοντα όπου τα παιδιά είναι ασφαλή. Αυτό περιλαμβάνει τη διεξαγωγή ανάλυσης κινδύνου για τα παιδιά για όλα τα προγράμματα, την ανάπτυξη των απαραίτητων εργαλείων και την παροχή τεχνικής υποστήριξης και παρακολούθησης των προγραμμάτων. 

    Αρχή 5: Καταμερισμός της ευθύνης για την προστασία των παιδιών

    Για την αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων για τα παιδιά, η ΚΜΙ απαιτεί από όλο το προσωπικό να αναλαμβάνει την ευθύνη για την προστασία των παιδιών. Απαιτεί επίσης τη δέσμευση, την υποστήριξη και τη συνεργασίατων ομάδων, των συνεργατών, των επαφών και των ατόμων που βοηθούν στην υλοποίηση προγραμμάτων που διαχειρίζεται η ΚΜΙ ή εκπροσωπούν την ΚΜΙ με οποιονδήποτε τρόπο. 

    Αρχή 6: Διαδικαστική δικαιοσύνη

    Οποιαδήποτε κατηγορία παραβίασης της παρούσας Πολιτικής θα αξιολογείται άμεσα για να διαπιστωθεί εάν εγείρει εύλογες ανησυχίες και δικαιολογεί έρευνα. Όπου οι κατηγορίες τεκμηριώνονται, θα ακολουθήσει πειθαρχική διαδικασία με τη λήψη μέτρων όπως απαιτείται. Η δέουσα διαδικασία θα πρέπει να ακολουθείται για να διασφαλιστεί ότι οι κατηγορούμενοι έχουν πλήρη και επαρκή ευκαιρία να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, η ΚΜΙ θα υιοθετήσει μια προσέγγιση με επίκεντρο τον επιζώντα για να διασφαλίσει την ασφάλεια, την εμπιστευτικότητα, τον σεβασμό και την αποφυγή διακρίσεων των παιδιών και, όπου είναι δυνατόν, να σέβεται τις επιθυμίες τους. 

    Οι συνεργάτες, οι επαφές, οι προμηθευτές και οι εργολάβοι της ΚΜΙ αναμένεται να τηρούν αυτήν την αρχή όταν ανταποκρίνονται σε ανησυχίες ή ισχυρισμούς για βία, κακοποίηση, εκμετάλλευση ή παραμέληση παιδιών. Η μη τήρηση μπορεί να οδηγήσει σε άμεση αναστολή οποιασδήποτε συμφωνίας, σύμβασης ή συνεργασίας, εν αναμονή της παραπομπής στη Συνέλευση των Εταίρων.

    2.4. Εφαρμογή με εργολάβους και προμηθευτές

    2.4.1. Εργολάβοι

    Η ΚΜΙ αναμένει από τους εργολάβους της να:

    ● Αναγνωρίσουν επίσημα και να συμμορφωθούν με τις βασικές αρχές της παρούσας Πολιτικής, όπως περιγράφεται παραπάνω·

    ● Να ενημερώσουν αμέσως την ΚΜΙ εάν οποιοδήποτε μέλος του προσωπικού του εργολάβου ή του συνεργάτη είναι ύποπτο, κατηγορούμενο, έχει συλληφθεί ή καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα που σχετίζονται με βία, κακοποίηση, εκμετάλλευση ή παραμέληση παιδιών· 

    ● Να αποδεχτούν ότι οποιαδήποτε σύμβαση ή συμφωνία μεταξύ της ΚΜΙ και του εν λόγω εργολάβου μπορεί να τερματιστεί αμέσως όταν τεκμηριωθεί παραβίαση/παραβιάσεις των προαναφερθέντων βασικών αρχών ή/και μη λήψη κατάλληλων μέτρων όταν ανακαλυφθεί παραβίαση αυτών των βασικών αρχών, συμπεριλαμβανομένης της αναφοράς των ισχυρισμών την ίδια ημέρα που υποβάλλεται η αναφορά στον εργολάβο ή τον συνεργάτη· 

    ● Να αποδεχτούν ότι η ΚΜΙ μπορεί να θέσει στον εργολάβο ζητήματα συμμόρφωσης και μπορεί να ζητήσει ελέγχους ή άλλα μέτρα για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης· και 

    ● Να διασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή προσπάθεια για την προώθηση και ενίσχυση των μέτρων προστασίας των παιδιών και των προστατευτικών δράσεων μεταξύ εκείνων που έχει προσλάβει για την εκτέλεση του έργου. Οι σχετικές διατάξεις που απαιτούνται για την εφαρμογή των παραπάνω υποχρεώσεων θα ενσωματωθούν σε όλες τις συμβάσεις και συμφωνίες που υπογράφει η ΚΜΙ.

    2.4.2. Προμηθευτές

    Στο πλαίσιο των τυπικών Όρων και Προϋποθέσεων, η ΚΜΙ αναμένει τα ακόλουθα από τους προμηθευτές και τις εταιρείες που παρέχουν αγαθά και υπηρεσίες: 

    ● Να μην υπόκεινται σε δικαστική απόφαση που έχει ισχύ δεδικασμένου για απάτη, διαφθορά, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ή οποιαδήποτε άλλη παράνομη δραστηριότητα.

    ● Να εγγυάται τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και να μην εμπλέκεται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της βίας κατά των παιδιών·

    ● Να μην εκμεταλλεύεται την παιδική εργασία και την καταναγκαστική εργασία και να σέβεται τα βασικά κοινωνικά δικαιώματα και τις συνθήκες εργασίας στις εμπλεκόμενες χώρες. Οι προμηθευτές θα ακολουθούν τα τοπικά και διεθνή πρότυπα για επιβλαβή, εκμεταλλευτική και επικίνδυνη εργασία που αφορά παιδιά κατά την πρόσληψη. Εάν τα τοπικά και διεθνή πρότυπα δεν είναι τα ίδια, θα χρησιμοποιείται όποιο πρότυπο έχει υψηλότερη ηλικία για απασχόληση (π.χ. ηλικία 18 ετών αντί για 16).

    Οι προσπάθειες/μηχανισμοί προστασίας των παιδιών των προμηθευτών θα αποτελούν σημαντικό κριτήριο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υποβολής προσφορών.

    Όπως και με τους εργολάβους, η ΚΜΙ διατηρεί το δικαίωμα να καταγγείλει αμέσως οποιαδήποτε συμφωνία ή σύμβαση με προμηθευτές εάν δεν πληρούνται οι αρχές της παρούσας Πολιτικής.

    2.5. Λογοδοσία

    Ο Διαχειριστής θα υποβάλλει ετήσια έκθεση σχετικά με την κατάσταση εφαρμογής της παρούσας Πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων τυχόν δυσκολιών που αντιμετωπίζονται, ομάδες, συνεργάτες, επαφές, προμηθευτές και εργολάβους, προς τη Συνέλευση των Εταίρων.

    2.6. Αναθεώρηση της Πολιτικής

    Η παρούσα Πολιτική θα αναθεωρείται από τη Συνέλευση των Εταίρων κάθε δύο χρόνια ή όποτε προκύψει ανάγκη. 

    2.7. Αναφορά παραβιάσεων

    Οποιοδήποτε μέλος του προσωπικού ή εθελοντής που έχει λόγους να πιστεύει ότι ένα παιδί μπορεί να έχει υποστεί βία, κακοποίηση, εκμετάλλευση ή παραμέληση ή ότι η ασφάλεια ή η ευημερία ενός παιδιού μπορεί να διατρέχει κίνδυνο, ως αποτέλεσμα μιας ενέργειας ή αποχής του προσωπικού, των ομάδων, των συνεργατών, των επαφών, των προμηθευτών και των εργολάβων της ΚΜΙ έχει την υποχρέωση να την αναφέρει το συντομότερο δυνατό. Οι αναφορές μπορούν να υποβληθούν στη ΚΜΙ στη διεύθυνση info@kathemiaistoria.gr

    Είναι σημαντικό να κοινοποιούνται όλες οι σχετικές πληροφορίες κατά την υποβολή μιας αναφοράς. Οι σχετικές πληροφορίες μπορεί να περιλαμβάνουν τι συνέβη, ποιος συμμετείχε, πού, πότε και πώς ενημερωθήκατε. Κατά την υποβολή αναφοράς, είναι απαραίτητο να τηρείται η αρχή της εμπιστευτικότητας. Η ΚΜΙ θα διασφαλίσει ότι υπάρχουν συστήματα προστασίας δεδομένων.

    Η ΚΜΙ δεσμεύεται να προστατεύει τα άτομα που αναφέρουν υποψίες για παραβιάσεις βάσει αυτής της Πολιτικής από οποιαδήποτε μορφή αντιποίνων. Όλες οι αναφορές και οι ανησυχίες που εγείρονται τόσο από το προσωπικό όσο και από άτομα στην κοινότητα θα εξετάζονται, θα τεκμηριώνονται και θα αντιμετωπίζονται σοβαρά, με προσοχή, διακριτικότητα και σε εύλογο χρονικό διάστημα. Οποιαδήποτε πληροφορία που κοινοποιείται σχετικά με έναν ισχυρισμό θα αντιμετωπίζεται με εμπιστευτικότητα από τους αρμόδιους φορείς που αναφέρονται παραπάνω. 

    2.8. Προβολή

    Η παρούσα πολιτική πρέπει να είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο μέσω της ιστοσελίδας https://kathemiaistoria.gr/ της ΚΜΙ και διαφανής σε όλους όσους έρχονται σε επαφή με την ΚΜΙ.

    3. Ευθύνες

    Θέση Ευθύνη

    Συνέλευση των Εταίρων

    ● Διασφάλιση ότι όλα τα προγράμματα SCI έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την προστασία των παιδιών

    ● Εξέταση και έγκριση της παρούσας Πολιτικής

    ● Λογοδοσία των Ομάδων για την παρούσα Πολιτική

    ● Προώθηση της Πολιτικής και των αρχών της

    ● Διαχείριση ερευνών που σχετίζονται με την Πολιτική

    ● Βοήθεια στη διασφάλιση της ασφάλειας όσων αναφέρουν ανησυχίες

    ● Παροχή υποστήριξης για την εφαρμογή της Πολιτικής

    ● Συμβουλές για νομικά ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία των παιδιών

    ● Χειρισμός τυχόν παραπομπών σε τρίτους

    ● Συμβουλές για έρευνα ή/και πειθαρχική διαδικασία για προσωπικό SCI που είναι ύποπτο για παραβίαση της παρούσας Πολιτικής

    ● Συμβουλές για τους βέλτιστους τρόπους προστασίας των ατόμων που αναφέρουν ανησυχίες

    Διαχειριστής

    ● Διασφάλιση ότι όλα τα προγράμματα υποβάλλονται σε ανάλυση κινδύνου για παιδιά και λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα με βάση τα αποτελέσματα

    ● Διασφάλιση ότι η εφαρμογή και η παρακολούθηση της Πολιτικής και η συμμόρφωσή της έχουν προϋπολογιστεί και ότι υπάρχουν κατάλληλοι μηχανισμοί

    ● Διασφάλιση ότι οι Ανάδοχοι και οι Προμηθευτές κατανοούν πλήρως και τηρούν τα πρότυπα της Πολιτικής

    ● Διασφαλίζουν την ανάπτυξη κατάλληλων εργαλείων για την υποστήριξη της παρούσας Πολιτικής

    ● Διαχειρίζονται την εφαρμογή της παρούσας Πολιτικής και των εργαλείων υποστήριξης

    ● Διασφάλιση της ικανότητας υποστήριξης των Υποκαταστημάτων και των Ομάδων για την ανάπτυξη της δικής τους Πολιτικής

    ● Διαθεσιμότητα τεχνικής υποστήριξης για τη διεξαγωγή εκπαιδεύσεων όπως απαιτείται για την υποστήριξη της παρούσας Πολιτικής

    ● Διασφάλιση ότι όλο το υποψήφιο προσωπικό ελέγχεται σωστά, ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για τα παιδιά

    ● Διασφάλιση ότι όλο το υποψήφιο προσωπικό γνωρίζει την παρούσα Πολιτική και συμφωνεί να την τηρεί ως μέρος της σύμβασής του

    ● Διασφάλιση ότι όλο το σχετικό προσωπικό είναι εκπαιδευμένο στην Πολιτική και δεσμεύεται να την ακολουθεί

    ● Βοήθεια στη διασφάλιση της ασφάλειας των ατόμων που αναφέρουν ανησυχίες («Καταγγέλλοντες»)

    ● Διασφάλιση ότι πτυχές της Πολιτικής που σχετίζονται με τις εικόνες, τις επικοινωνίες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των παιδιών εφαρμόζονται αποτελεσματικά

    ● Διαθεσιμότητα της Πολιτικής και των σχετικών εγγράφων και μηνυμάτων στα κανάλια επικοινωνίας της ΚΜΙ για το κοινό και τους συνεργάτες

    ● Προώθηση της ευαισθητοποίησης και της κατανόησης της Πολιτικής μεταξύ του προσωπικού της ΚΜΙ

    ● Διασφάλιση ότι το προσωπικό διαθέτει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τη δέσμευση που απαιτούνται για τις θέσεις του για την υποστήριξη της προστασίας των παιδιών

    ● Διασφάλιση  ότι το προσωπικό λογοδοτεί για την Πολιτική 

    ● Ενσωμάτωση της εξέτασης της παρούσας Πολιτικής στον σχεδιασμό, την παρακολούθηση, τον προϋπολογισμό και την κατανομή πόρων

    ● Διασφάλιση  ότι διεξάγεται ανάλυση κινδύνου για τα παιδιά, σε συντονισμό με τον Διεθνή Συντονιστή, για τα προγράμματα που διαχειρίζονται 

    ● Υποστήριξη της παρακολούθησης και της συμμόρφωσης με την Πολιτική, όπως απαιτείται

    Όλο το προσωπικό, συμπεριλαμβανομένου όλου του προσωπικού και των εθελοντών

    ● Κατανόηση, υποστήριξη και εφαρμογή της Πολιτικής στην εργασία τους

    ● Αναφορά τυχόν ύποπτων παραβιάσεων της παρούσας Πολιτικής

    ● Συνεργασία σε τυχόν έρευνες για ύποπτες παραβιάσεις της παρούσας Πολιτικής

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1

    Παραδείγματα μη ασφαλών και απαγορευμένων ενεργειών με παιδιά

    Για να διευκρινιστεί η προσέγγισή μας στην προστασία, παρατίθενται εδώ παραδείγματα απαγορευμένων συμπεριφορών. Αυτά ισχύουν για τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ προσωπικού και εθελοντών του KMI και παιδιών με τα οποία αλληλεπιδρούμε, παιδιών που συμμετέχουν στα προγράμματά μας και παιδιών στα οποία παρέχουμε υποστήριξη ή παρέχουμε υπηρεσίες μέσω του προγράμματός μας. Τα παραδείγματα δεν είναι εξαντλητικά.

    Εμπλοκή σε οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα ή σεξουαλική σχέση με άτομο κάτω των 18 ετών, ανεξάρτητα από την ηλικία ενηλικίωσης/συναίνεσης ή τα τοπικά έθιμα. Η εσφαλμένη πεποίθηση για την ηλικία ενός παιδιού δεν αποτελεί υπεράσπιση.

    Γάμος ή συμμετοχή σε άτυπη ένωση με άτομο κάτω των 18 ετών, ανεξάρτητα από την επιτρεπόμενη ηλικία γάμου στη χώρα.

    Διεξαγωγή «τεστ παρθενίας» σε παιδί.

    Συμμετοχή σε τελετές που περιλαμβάνουν κοπή/ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων παιδιών.

    Ανάπτυξη σχέσεων με παιδιά που θα μπορούσαν να θεωρηθούν βίαιες, κακοποιητικές ή εκμεταλλευτικές.

    Χτύπημα ή άλλη σωματική επίθεση ή σωματική κακοποίηση παιδιών.

    Πρόσληψη παιδιών για εργασία που είναι επικίνδυνη, εκμεταλλευτική ή δεν πληροί τους τοπικούς και διεθνείς νόμους περί παιδικής εργασίας.

    Χρήση γλώσσας ή συμπεριφοράς προς παιδιά, αυτοπροσώπως ή διαδικτυακά, που εύλογα θεωρείται ακατάλληλη, παρενοχλητική, καταχρηστική, εκμεταλλευτική, σεξουαλικά προκλητική, ταπεινωτική, μεροληπτική ή πολιτισμικά ακατάλληλη.

    Χάδια, κρατήματα χεριών, φιλιά, εναγκαλισμοί ή αγγίγματα ανηλίκων από το προσωπικό με τρόπο που είναι ακατάλληλος ή πολιτισμικά απαράδεκτος. Για την αποφυγή παρεξηγήσεων, συνιστάται να ζητείται άδεια από το παιδί πριν ληφθεί το χέρι.

    Ενεργώντας με τρόπους που αποσκοπούν ή είναι εύλογα πιθανό να ντροπιάσουν, να ταπεινώσουν, να μειώσουν ή να υποβαθμίσουν τα παιδιά ή να διαπράξουν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο οποιαδήποτε μορφή ψυχολογικής κακοποίησης.

    Διακρίσεις εις βάρος παιδιών με βάση παράγοντες όπως το φύλο, η αναπηρία, η σεξουαλική ταυτότητα, το υπόβαθρο, η εθνικότητα, η εθνικότητα, η θρησκεία, η κάστα ή οποιοσδήποτε άλλος μεροληπτικός παράγοντας.

    Χρήση υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων, βιντεοκάμερων, φωτογραφικών μηχανών ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης που εμπλέκουν παιδιά με οποιονδήποτε τρόπο που βλάπτει ένα παιδί, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε υλικό εκμετάλλευσης παιδιών, όπως η πορνογραφία, μέσω οποιουδήποτε μέσου ανά πάσα στιγμή, ανεξάρτητα από το αν αυτό γίνεται κατά τις ώρες εργασίας ή/και σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό που έχει εκδοθεί από την KMI.

    Μη αίτηση άδειας για λήψη φωτογραφίας ή βίντεο ενός παιδιού, δημοσίευση εικόνων παιδιών χωρίς τις απαραίτητες άδειες, απεικόνιση παιδιών με τρόπους που δεν είναι αξιοπρεπείς ή όταν τα παιδιά δεν είναι πλήρως ντυμένα και μη τήρηση των προτύπων προστασίας παιδιών της KMI για τη φωτογραφία, τις εικόνες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Ανάληψη δραστηριοτήτων ή προγραμμάτων με παιδιά χωρίς τη ρητή άδεια των γονέων/κηδεμόνων τους ή των αρμόδιων αρχών για παιδιά του δρόμου/χωρισμένα από οικογένειες/ασυνόδευτα ή άλλα παιδιά που είναι μόνα τους.

    Κατά μόνας εργασία με ένα παιδί σε απομονωμένο μέρος ή όπου δεν μπορούν να παρατηρηθούν από άλλους.

    Πρόσκληση ασυνόδευτων παιδιών στο σπίτι του προσωπικού, εκτός εάν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο τραυματισμού ή σωματικού κινδύνου και, σε αυτήν την περίπτωση, το εμπλεκόμενο προσωπικό θα πρέπει να ενημερώσει αμέσως τον προϊστάμενό του για την ανάγκη τέτοιας ενέργειας. 

    Αφήνοντας ένα παιδί μόνο του σε ένα δωμάτιο ή σε μια εκδήλωση όταν ένα παιδί ή κηδεμόνας έχει εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με πιθανούς κινδύνους από ένα προσωπικό, εργολάβο ή προμηθευτή. Όποτε είναι δυνατόν και εφικτό, θα πρέπει να τηρείται ο κανόνας της «παρουσίας δύο ενηλίκων», όπου δύο ή περισσότεροι ενήλικες παρακολουθούν όλες τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν ανήλικοι ή παιδιά και αυτοί οι ενήλικες είναι συνεχώς παρόντες στον χώρο. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, το προσωπικό έχει το δικαίωμα να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις, όπως η παρουσία ενήλικων μελών της κοινότητας.

    Χορήγηση αλκοόλ ή ναρκωτικών σε ένα παιδί ή/και παραμονή υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών κατά την εκτέλεση δραστηριοτήτων με παιδιά.

    Μη λήψη εύλογων μέτρων για την παροχή παραπομπών για κατάλληλες υπηρεσίες σε ένα παιδί που αναφέρει ή που έχει κάποιον άλλο να αναφέρει ή έχει σημάδια βιωσιμότητας, κακοποίησης, εκμετάλλευσης ή παραμέλησης.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2

    Όροι

    Ο όρος «ενήλικας» αναφέρεται σε ένα ανθρώπινο ον ηλικίας 18 ετών και άνω, ανεξάρτητα από τον ισχύοντα νομικό ορισμό του όρου στην αντίστοιχη χώρα.

    Το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού περιγράφει σε γενικές γραμμές την ευημερία ενός παιδιού. Η εν λόγω ευημερία καθορίζεται από μια ποικιλία ατομικών περιστάσεων (όπως το φύλο, η ηλικία, το επίπεδο ωριμότητας και οι εμπειρίες του) και άλλους παράγοντες (όπως η παρουσία ή η απουσία γονέων, η ποιότητα των σχέσεων μεταξύ του παιδιού και της οικογένειας/φροντιστή και άλλοι κίνδυνοι ή ικανότητες).

    Υπάρχουν τρεις πτυχές στην έννοια του βέλτιστου συμφέροντος. Αυτές είναι:

    ● Βασικό δικαίωμα του παιδιού: τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να αξιολογείται το βέλτιστο συμφέρον τους και να λαμβάνεται ως πρωταρχική μέριμνα·

    ● Μια νομική αρχή: εάν μια νομική διάταξη είναι ανοιχτή σε περισσότερες από μία ερμηνείες, θα πρέπει να επιλέγεται η ερμηνεία που εξυπηρετεί αποτελεσματικότερα το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού·

    ● Ένας κανόνας διαδικασίας: κάθε φορά που μια απόφαση επηρεάζει ένα παιδί, μια ομάδα παιδιών ή παιδιά γενικότερα, η διαδικασία λήψης αποφάσεων πρέπει (α) να αξιολογεί τον πιθανό αντίκτυπο της απόφασης στο/στα εν λόγω παιδί/παιδιά και (β) να δείχνει ότι το δικαίωμα των παιδιών να αξιολογείται και να λαμβάνεται ως πρωταρχική μέριμνα το βέλτιστο συμφέρον τους έχει ληφθεί ρητά υπόψη.

    Παιδί αναφέρεται σε ένα ανθρώπινο ον κάτω των 18 ετών, ανεξάρτητα από τον ισχύοντα νομικό ορισμό του όρου στην αντίστοιχη χώρα2.

    Η κακοποίηση παιδιών αναφέρεται σε μια εκούσια πράξη με πραγματικές ή πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια, την ευημερία, την αξιοπρέπεια και την ανάπτυξη του παιδιού. Είναι μια εκούσια πράξη που λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο μιας σχέσης ευθύνης, εμπιστοσύνης ή εξουσίας.

    ● Συναισθηματική ή ψυχολογική κακοποίηση είναι όταν ένας φροντιστής ενεργεί ή συμπεριφέρεται με τρόπους που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη συναισθηματική υγεία και ανάπτυξη ενός παιδιού. Τέτοιες πράξεις περιλαμβάνουν τον περιορισμό των κινήσεων ενός παιδιού, την υποτίμηση, τον χλευασμό, τις απειλές και τον εκφοβισμό, τις διακρίσεις, την απόρριψη και άλλες μη σωματικές μορφές εχθρικής μεταχείρισης που αρνούνται στο παιδί ένα κατάλληλο και υποστηρικτικό περιβάλλον για να ευδοκιμήσει. Πρόκειται για πράξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ψυχολογικά και κοινωνικά ελλείμματα στην ανάπτυξη ενός παιδιού·

    Η σωματική κακοποίηση είναι η χρήση σωματικής βίας από τον φροντιστή για να προκαλέσει πραγματικό ή πιθανό σωματικό τραυματισμό ή ταλαιπωρία·

    Η σεξουαλική κακοποίηση είναι όταν ένας φροντιστής εμπλέκει ένα παιδί σε σεξουαλική δραστηριότητα την οποία δεν κατανοεί πλήρως, δεν είναι σε θέση να δώσει ενημερωμένη συγκατάθεση ή για την οποία το παιδί δεν είναι αναπτυξιακά προετοιμασμένο ή παραβιάζει τους νόμους ή τα κοινωνικά ταμπού της κοινωνίας.

    Η εκμετάλλευση παιδιών αναφέρεται όταν ένα άτομο σε θέση εξουσίας ή/και εμπιστοσύνης εκμεταλλεύεται ή επιχειρεί να εκμεταλλευτεί ένα παιδί για δικό του προσωπικό όφελος, πλεονέκτημα, ικανοποίηση ή κέρδος. Αυτό το προσωπικό όφελος μπορεί να λάβει διαφορετικές μορφές: σωματική, σεξουαλική, οικονομική, υλική, κοινωνική, στρατιωτική ή πολιτική. Η εκμετάλλευση μπορεί να περιλαμβάνει αμοιβή σε μετρητά ή σε είδος (όπως κοινωνική θέση, πολιτική εξουσία, τεκμηρίωση, ελευθερία κυκλοφορίας ή πρόσβαση σε ευκαιρίες, αγαθά ή υπηρεσίες) προς το παιδί ή προς τρίτους.

    Η εκμετάλλευση παιδιών μπορεί να χωριστεί σε τρεις κατηγορίες, δηλαδή:

    Οικονομική εκμετάλλευση – δουλεία και πρακτικές που μοιάζουν με δουλεία, υποτέλεια, εργασία υπό καθεστώς υποχρεωτικής εργασίας ή εργασίας υπό καθεστώς υποχρεωτικής εργασίας·

    ● Επιβλαβής ή επικίνδυνη εργασία – εργασία που, λόγω της ηλικίας του παιδιού ή της φύσης της εργασίας, είναι επιζήμια για οποιαδήποτε πτυχή της ευημερίας του παιδιού, μεταξύ άλλων για την υγεία ή τη σωματική, ψυχική, πνευματική, ηθική ή κοινωνική του ανάπτυξη. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση παιδιών στην παράνομη παραγωγή και διακίνηση ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών και τη σύνδεση παιδιών με ένοπλες δυνάμεις και ένοπλες ομάδες·

    ● Σεξουαλική εκμετάλλευση – παιδική πορνεία, εμπορία ή πώληση παιδιών για σεξουαλικούς σκοπούς (συμπεριλαμβανομένου του αναγκαστικού γάμου), παιδική πορνογραφία και σεξουαλική εκμετάλλευση με στόχο τη σεξουαλική επαφή – συμπεριλαμβανομένου του διαδικτύου.

    Η παραμέληση παιδιού αναφέρεται στην αποτυχία ενός φροντιστή να προστατεύσει ένα παιδί από πραγματική ή πιθανή βλάβη ή να εκπληρώσει τα δικαιώματά του στην επιβίωση, την ανάπτυξη και την ευημερία.

    Μια πράξη μπορεί να χαρακτηριστεί ως παραμέληση ανεξάρτητα από το αν ο φροντιστής σκοπεύει ή όχι να βλάψει το παιδί.

    Ένα επιβλαβές γεγονός θεωρείται παραμέληση από έναν φροντιστή μόνο όταν:

    α. Ο φροντιστής έχει τις ικανότητες, τις οικονομικές δυνατότητες και τις γνώσεις για να καλύψει τις ανάγκες του παιδιού, ή

    β. Όταν ο φροντιστής δεν διαθέτει τις απαραίτητες ικανότητες, οικονομικές δυνατότητες και γνώσεις και δεν λαμβάνει μέτρα για να αναζητήσει την απαραίτητη βοήθεια για την προστασία ή την παροχή φροντίδας στο παιδί.

    Ο παιδικός γάμος αναφέρεται σε μια επίσημη ή άτυπη ένωση όπου το ένα ή και τα δύο μέρη είναι κάτω των 18 ετών, ανεξάρτητα από τους ισχύοντες νόμους ή έθιμα σε οποιαδήποτε χώρα των δύο παιδιών που εμπλέκονται, καθώς και στη χώρα όπου θα πραγματοποιηθεί η ένωση. Όλοι οι παιδικοί γάμοι θεωρούνται αναγκαστικοί, καθώς τα παιδιά δεν είναι σε θέση να δώσουν πλήρη συγκατάθεση για γάμο.

    Η συμμετοχή των παιδιών αναφέρεται στην εκδήλωση του δικαιώματος κάθε παιδιού να συμμετέχει ενεργά σε προγράμματα, να εκφράζει την άποψή του, να λαμβάνεται υπόψη αυτή η άποψη, να επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων και να επιτυγχάνει αλλαγές. Είναι η ενημερωμένη και πρόθυμη συμμετοχή όλων των παιδιών, συμπεριλαμβανομένων των πιο περιθωριοποιημένων και εκείνων διαφορετικών ηλικιών, φύλων και αναπηριών, σε οποιοδήποτε θέμα τα αφορά.

    Η προστασία των παιδιών αναφέρεται στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της κακοποίησης, της παραμέλησης, της εκμετάλλευσης και της βίας κατά των παιδιών.

    Η προστασία των παιδιών αναφέρεται στην ευρεία υποχρέωση του προσωπικού, των ομάδων, των συνεργατών, των επαφών και των προμηθευτών της ΚΜΙ να διασφαλίζουν ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων και οργανωτικών προγραμμάτων είναι προς το συμφέρον του παιδιού, δεν εκθέτουν τα παιδιά σε δυσμενείς επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου βίας, κακοποίησης, εκμετάλλευσης ή παραμέλησης και ότι τυχόν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών στις κοινότητες όπου εργάζονται αναφέρονται και αντιμετωπίζονται κατάλληλα.

    Ανάδοχος αναφέρεται σε οποιοδήποτε άτομο, οργανισμό ή εταιρεία που πληρώνεται για να εργαστεί σε ένα συγκεκριμένο έργο της ΚΜΙ για ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό.

    Ομάδα αναφέρεται σε οποιονδήποτε Ομάδα Εργασίας συστήνει για οποιοδήποτε λόγο η ΚΜΙ

    Προσωπικό αναφέρεται σε οποιοδήποτε άτομο στην υπηρεσία της ΚΜΙ

    Πρόγραμμα αναφέρεται σε βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα προγράμματα της ΚΜΙ, και όπου η ΚΜΙ παρέχει οικονομική υποστήριξη ή ασκεί επιρροή.

    Προμηθευτής είναι ένα άτομο, μια επιχείρηση ή μια οντότητα που παρέχει προϊόντα ή υπηρεσίες σε μια άλλη οντότητα.

    Η προσέγγιση με επίκεντρο τον επιζώντα δημιουργεί ένα υποστηρικτικό περιβάλλον στο οποίο τα δικαιώματα και οι επιθυμίες του επιζώντος γίνονται σεβαστά, η ασφάλειά του διασφαλίζεται και αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Μια προσέγγιση με επίκεντρο τον επιζώντα βασίζεται στις ακόλουθες κατευθυντήριες αρχές:

    ● Ασφάλεια: Η ασφάλεια και η προστασία του επιζώντος και των παιδιών του/της είναι η πρωταρχική μέριμνα.

    ● Εμπιστευτικότητα: Οι επιζώντες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν σε ποιον θα πουν ή όχι την ιστορία τους και οι πληροφορίες θα πρέπει να κοινοποιούνται μόνο με την ενημερωμένη συγκατάθεση του επιζώντος.

    ● Σεβασμός: Όλες οι ενέργειες που λαμβάνονται θα πρέπει να καθοδηγούνται από τον σεβασμό για τις επιλογές, τις επιθυμίες, τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του επιζώντος. Ο ρόλος των βοηθών είναι να διευκολύνουν την ανάρρωση και να παρέχουν πόρους για να βοηθήσουν τον επιζώντα.

    ● Μη διάκριση: Οι επιζώντες θα πρέπει να λαμβάνουν ίση και δίκαιη μεταχείριση ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τη φυλή, τη θρησκεία, την εθνικότητα, την εθνικότητα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό τους.

    Προσωπικό αναφέρεται σε οποιοδήποτε άτομο στην υπηρεσία της ΚΜΙ

    Η βία κατά των παιδιών περιλαμβάνει όλες τις πράξεις που περιλαμβάνουν εκούσια χρήση δύναμης ή λεκτικής ή σωματικής βίας, απειλούμενης ή πραγματικής, εναντίον ενός παιδιού ή εναντίον μιας ομάδας παιδιών, η οποία είτε έχει ως αποτέλεσμα είτε έχει υψηλή πιθανότητα να προκαλέσει πραγματική ή πιθανή βλάβη στην υγεία, την επιβίωση, την ανάπτυξη ή την αξιοπρέπεια του παιδιού ή των παιδιών. Πιθανές μορφές βλάβης περιλαμβάνουν τραυματισμό, θάνατο, αναπηρία, μειωμένη ψυχολογική, ψυχοκοινωνική ή ψυχική υγεία ή κακή ανάπτυξη.

    Η εργασία με παιδιά σημαίνει ότι ένα προσωπικό, εθελοντής, άτομο, εργολάβος ή συνεργάτης συμμετέχει σε μια δραστηριότητα με ένα παιδί όπου η επαφή θα αναμενόταν εύλογα ως φυσιολογικό μέρος της δραστηριότητας και η επαφή δεν είναι τυχαία σε σχέση με τη δραστηριότητα. Η εργασία περιλαμβάνει εθελοντισμό, αμειβόμενη ή άλλη μη αμειβόμενη εργασία.